O r l a n d o F u r i o s o

triptych

Orlando furioso

Orlando furioso; Close-Up Close-Up

Orlando furioso

De Orlando furioso (De razende Roeland) is na de Divina Commedia van Dante en de Canzoniere van Petrarca het meest invloedrijke boek van de klassieke Italiaanse literatuur.
De eerste versie ervan verscheen in 1516.
De derde versie, een herziene en uitgebreide versie, in 1532.

Orlando Furioso is een romantisch epos in veertig gezangen, geschreven door Ludovico Ariosto.
Dit meesterwerk is een voortzetting van Boiardo's' Orlando Innamorato.

Miguel de Cervantes Saavedra gaf El ingenioso hidalgo Don Quixote de la Mancha een zakexemplaar van dit heldendicht mee.

Verhaal:
De drie belangrijkste verhaallijnen van het werk zijn de oorlog tussen christenen en Saracenen, Orlando’s waanzin, en de liefde tussen Ruggiero en Bradamante.
Net zoals in de Innamorato vormen deze belangrijkste acties gewoon het raam waarbinnen de dichter een veelheid aan minder belangrijke episodes weeft.
Hierdoor ontstaat een ingewikkeld web van steeds wisselende, met elkaar verbonden vertellingen. Naast de belangrijkste personages - Karel de Grote, Agramante, Orlando, Angelica, Ruggiero en Bradamante - zijn er tal van interessante nevenpersonages zoals de Engelsman Astolfo, de excentrieke eilandbewoner.

De "furioso" in de titel verwijst naar een episode waarin Orlando waanzinnig van liefde wordt. Angelica, een Saraceens meisje waar alle christelijke ridders verliefd op worden, ontsnapt uit handen van de christenen en wordt op haar beurt verliefd op de herder Medoro.
Orlando's passie voor Angelica leidt hem af van zijn belangrijke taak om het christendom te verdedigen.
Hij gaat naar haar op zoek en komt uiteindelijk bij toeval op de plek waar Angelica en Medoro hun namen en liefdesverklaringen in de bomen hebben gekerfd. De onfortuinlijke graaf verliest zijn verstand.
Hij zwerft van het ene land naar het andere, helemaal naakt, en levert overal waar hij komt bovenmenselijke prestaties met de kracht die de waanzin hem geeft, totdat hij uiteindelijk terug bij zinnen komt.
Het is de dronken Engelse ridder Astolfo die voor zijn genezing zorgt.
Deze onderneemt een fantastische reis naar de hel en het aardse paradijs, en uiteindelijk naar de maan.
Daarbij reist hij op de hippogrief, een fabeldier, en vervolgens op Elia’s strijdwagen, onder leiding van Johannes de evangelist.
Op de maan vindt Astolfo een gigantische voorraadkamer, gevuld met alle dingen die mensen hebben verloren op aarde, waaronder ook hun verstand.
Hij ontdekt een groot aantal kolven met de verschillende zintuigen van individuen, neemt die van Orlando mee en laat bij zijn terugkeer op aarde de held de inhoud van de fles inademen om zijn verstand te laten terugkeren.
Met Orlando’s hulp slagen de christelijke legers erin om de Saracenen te verslaan. Agramante en Gradasso worden gedood, en het christendom is gered.

Triptiek beeldend kunstenaar Paul Hermans

Olie op hout - 200 x150 cm - © 2001

Button Back Technique: Oil on wood - original dim.: 200 x 150 cm. © 2001 Button Forward

Site designed and produced by Paul Hermans © Copyright