Kunstenaar speelt met Breda en Troje

Woensdag 23 juli 2003 - BREDA - De verovering van Troje door het houten paard tegenover de inname van het Kasteel van Breda door het turfschip. Kunstenaar Paul Hermans liet zich door de overeenkomsten tussen deze verhalen inspireren tot een serie schilderijen. De werken, voornamelijk olieverfschilderijen, zijn te zien in zijn atelier in Bavel.

Een van de schilderijen van Paul Hermans uit de serie 'Trojaans turfschip'

Hermans maakte 22 verschillende doeken over het 'Trojaans Turfschip'; van ingetogen zwartwitte zoekplaatjes tot felgekleurde schilderijen met grijnzende paardenhoofden. Wat in alle schilderijen terugkomt is de stadsmuur, die als een kronkelende lijn over het doek gaat. Ook zijn de 'oogtegels' (tegeltjes met een groot Egyptisch aandoend oog erop, ooit in het Kasteel van Breda aangetroffen) terug te vinden op veel van de schilderijen. Voor enkele werken heeft Hermans gebruikgemaakt van dazzle painting. Via deze camouflagetechniek verwijst de schilder nogmaals naar Breda en Troje. Hermans was een jaar fulltime bezig met de serie. "Eerst heb ik een tijd onderzoek gedaan in de bibliotheek van de KMA naar de inname van het Kasteel van Breda. Het verhaal van het paard van Troje uit de Ilias en de Odyssee kende ik al goed. De Griekse mythologie heeft me altijd hevig geïnteresseerd en in een groot deel van mijn werk is dat terug te zien." Het atelier van Paul Hermans is te vinden aan de Tweeschaar 7 te Bavel. Geopend maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 15.00 uur. Aanstaande zaterdag en zondag eenmalig op dezelfde tijden geopend. ( www.PaulHermans.com )


( De Bredase Bode )

PAUL HERMANS GEINSPIREERD DOOR GRIEKSE MYTHOLOGIE

Expositie 'Het Trojaanse Turfschip' in Bavel maandag, 28 juli 2003

BREDA - Beeldend kunstenaar Paul Hermans laat zich vooral inspireren door de Griekse mythologie. Zo verbond hij de mythe van het Paard van Troje aan het verhaal van het Turfschip. In beide gevallen is een list gebruikt om soldaten in een belegerde stad binnen te smokkelen.

Door Joyce van Zijl

Trojan horse

Eigenlijk moet het beeld op zich voldoende zijn, vindt Paul Hermans. Toelichting door tekst kan de zeggingskracht van het schilderij verzwakken, dus liefst zou hij alleen door zijn werk te laten zien de kijker aan het denken zetten. Wie dat wil ervaren, kan terecht in Bavel. In zijn atelier aan de Tweeschaar kan van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur de expositie 'Het Trojaanse Turfschip' bekeken worden.

Inspiratie Het verhaal van het paard van Troje is al erg oud. Volgens de overlevering bedacht Odysseus een oplossing om het jarenlange beleg van de stad Troje door Griekse troepen te doorbreken. Hij liet een gigantisch paard bouwen waarin soldaten zich verstopten. Vervolgens trokken de Griekse troepen zich terug. De nieuwsgierige Trojanen haalden het paard de stad binnen en dat leidde tot de val van Troje. Het verhaal van het Turfschip is eigenlijk een gelijksoortig verhaal. Turfschipper Adriaan van Bergen verstopte de troepen van Prins Maurits in zijn schip. Op 4 maart 1590 konden deze soldaten zo Breda binnengesmokkeld worden. Paul Hermans: "Over het verhaal van het paard van Troje zijn heel wat verschillende versies en visies in omloop. Het verhaal van het Turfschip is veel beter gedocumenteerd. Er zijn ook nog allerlei anekdotes bewaard gebleven. Zo kreeg een van de verstopte soldaten een hoestaanval, waarop hij zijn collega's vroeg hem dan maar te doden voordat hij ze kon verraden. Ook is bekend dat een van de soldaten bij het uitstappen te water is geraakt en is verdronken. In een van de werken uit de expositie heb ik ook het beeld van het Voske dat op de KMA staat verwerkt. De vos staat voor slimheid en sluwheid. Op die manier zie ik dan ook weer een verband met de list die is gebruikt om de soldaten binnen de vestingmuren te krijgen."

Oogtegels en vestingmuren Naast het paard van Troje en het Turfschip zijn ook de oogtegels een terugkerend thema in deze expositie. De tegels lagen oorspronkelijk in een zaal van het kasteel, ze zijn nu te bekijken in het Bredaas Museum. De oogtegels zijn ook gebruikt als promotiemateriaal voor het Bredaas museum, zo zijn er onderzetters te koop in de vorm van deze oogtegels. Ook de stadsmuren komen op veel van de werken terug. De plattegrond van de vestingmuren als verdedigingsmiddel is aanvankelijk duidelijk herkenbaar, later wordt dit steeds abstracter.

Dazzling painting Een andere bron van inspiratie voor Paul Hermans is het zogenaamde dazzling painting. Paul: "Dit is een techniek die in de Tweede Wereldoorlog veel werd gebruikt. De Britse schepen werden met allerlei geometrische patronen beschilderd om de Duitse U-boten te misleiden. Door de periscoop was dan erg moeilijk te zien op welke positie het schip zich precies bevond en met welke snelheid het ging. Die techniek vind ik erg mooi en ik probeer in mijn werk mensen ook te dwingen om heel goed te kijken. Het beeld is niet altijd in eerste instantie heel duidelijk zichtbaar."

Autodidact Paul Hermans heeft oorspronkelijk bouwkunde gestudeerd. Jarenlang heeft hij dit werk gecombineerd met het schilderen, tegenwoordig ligt de nadruk toch heel sterk op zijn werk als beeldend kunstenaar. Hij heeft een serie van 72 maskers gemaakt van klei en die beschilderd. Ook heeft hij de tekens van de sterrenbeelden op diverse manieren afgebeeld. Dan eens geïnspireerd door de Mayacultuur, dan eens door de Egyptische. In zijn atelier zijn ook deze werken te zien. Hij werkt veel met olieverf op hout, maar ook andere technieken worden gebruikt. In Breda hing zijn werk vorig jaar op diverse plaatsen. Hij maakte namelijk een winnend affiche voor een wedstrijd in het kader van Breda 750. Paul Hermans heeft ook een uitgebreide internetsite : www.PaulHermans.com waar geïnteresseerden alvast een indruk kunnen krijgen van zijn werk. Daarnaast is zijn atelier de hele zomer geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 uur tot 15.00 uur.

Button Back

Site designed and produced by Paul Hermans ©: Copyright