'Duif' vredesmonument voor Noord

door Janine van de Casteel

Maandag 25 februari 2008 - BREDA - Kunstenaar Paul Hermans doopte zijn creatie 'Noach's Olijftak', maar in de volksmond heet het nieuwe vredesmonument van de Hoge Vucht in Breda nu al 'De Duif'.

Noach's Olijftak

Het winnende ontwerp van het vredesmonument van kunstenaar Paul Hermans uit Bavel. foto René Schotanus/ het fotoburo

Wethouder Henk Snier (Wijkontwikkeling) maakte zaterdag bekend dat Hermans' ontwerp is gekozen tot het meest aansprekende vredessymbool. De werkgroep Vredesmonument hoopt dat het beeld een plaatsje krijgt op de rotonde Doornboslaan/Cornelis Joosstraat/Groenedijk, tegenover winkelcentrum Hoge Vucht.

Op 23 december, tijdens de kerstmarkt, konden bewoners stemmen op één van de vijf ontwerpen voor een Vredesmonument. Al snel was duidelijk dat twee kunstwerken favoriet waren: de 'Obelisk' van en 'De Duif' van Hermans. Een jury, bestaande uit vertegenwoordigers van de verschillende buurten, gaf de doorslag. Het beeld symboliseert verbroedering en verdraagzaamheid.

Breda-Noordoost is met zestig nationaliteiten, verdeeld over circa 23.000 bewoners, een kleurrijke wijk. "Eigenlijk zijn we allemaal een beetje migrant, want behalve de jeugd heeft niemand hier zijn roots," zei pastor Jan Hopman. "Uit de kennismaking met verschillende culturen kan veel goeds voortkomen." Huisarts Ad de Best, al 35 jaar werkzaam in Breda-Noord, liet een licht verwijt horen in de richting van de woningbouwverenigingen. "Ze renoveren de huizen, maar wordt een buurt daar beter van? Het gaat vooral om de mensen, die in die huizen wonen. Een betere spreiding over de stad is wenselijk." Hij verwees naar woonwagenkamp Driekoningenoord, dat halverwege de jaren '60 werd ontmanteld. "De toenmalige wethouder Rein Welschen zorgde voor een eerlijke verdeling over Breda, zelfs de 'goudkust' kreeg een kampje." Wethouder Snier voelde zich geroepen om te reageren. "Het overgrote deel van de bewoners veroorzaakt geen problemen, dus wie moet je dan spreiden?", vroeg hij zich af. "Deze coalitie streeft naar variatie. Dus ook koopwoningen in Geeren-Zuid en huizen met een bereikbare huur in de duurdere wijken."

Het laatste woord was aan de maker van het Vredesmonument. "Bij het ontwerp heb ik me laten inspireren door het bijbelse verhaal van Noach. De ideale situatie zou zijn dat de vleugels van de duif een spanwijdte krijgen van zeven meter, en een twee meter lange olijftak van brons."

Deze week is er een gesprek met de gemeente over de definitieve uitvoering van het monument.

'Bij het ontwerp heb ik me laten inspireren door het bijbelse verhaal van Noach'

Button Back
Site designed and produced by Paul Hermans ©: Copyright